Apie tai, kas svarbu gyvenantiems Dievo ir žmonių artumoje

artuma201412 vir
2014 m. gruodis 12

Gruodžio „Artuma“: geisti svetimo ar džiaugtis tuo, ką turiu?

Gruodžio „Artuma“ pažvelgia į paskutinįjį Dievo įsakymą – „Negeisk svetimo turto“. Ar tas, kuris turi daugiau, tikrai laimingesnis už mane? Kas iš tiesų suvaržo ir įkalina mano širdį? Kaip džiaugtis tuo, ką turiu? „Darbininko miegas yra saldus, ar jis mažai, ar daug valgė, bet turtuolio perteklius jam miegoti neleidžia“ (Koh 5, 10-11), – Šventraščio išmintį primena kun. Linas Šipavičius, o ir kiti „Artumos“ autoriai advento kelionėje kviečia skaitytojus suklusti ir labiau pažinti save.

Žmonės gi skirtingi, gyvenimo kokybė nevienoda, bet dangus juk visiems mėlynas, lietingas, snieguotas, geriems ir blogiems, – tyliai ir iškalbingai pastebi tėvas Antanas Saulaitis SJ.

Kodėl reikėtų vengti dviejų kraštutinumų: noro būti tokiam kaip visi ir troškimo visiškai išsiskirti iš kitų? Šį klausimą aptaria Vytautė Maciukaitė bei ragina priimti save su visu savo skurdu, grožiu ir nuodėmingumu...

Straipsnyje „Žinia iš Norvegijos“ pristatomas novatoriškas požiūris į vaikų teises, o tiksliau – vaikų „nusavinimą“ iš tėvų. Tema itin skaudi, tačiau tylėti apie svarbius dalykus negalima! Ar išdrįsime būti piliečiais, puoselėjančiais esminį tėvus ir vaikus siejantį ryšį?

„Valdiška sąžinė“ – tai neeilinis valstybės tarnautojo liudijimas apie sistemą, kurioje atmetami sąžiningi žmonės. O Vandos Ibianskos „Juodas moralizavimas“ primins, ko negalima nusipirkti už pinigus ir nukreips žvilgsnius į visiems vienodą finišą, su stora pinigine ar be jos!

Tęsdamas straipsnių ciklą, Gintautas Vaitoška šį kartą rašo apie antrąją homoseksualaus potraukio rūšį, kuriai priklauso šio teksto herojus Tomas; neslėpdamas to, jis ieškojo pagalbos ir... galų gale iš egocentriško, nepasitikinčio savimi vyro tapo mylinčiu tėvu ir draugu savo žmonai.

Įpusėję skaityti „Artumą“ rasite nuotaikingą interviu su rimta notare apie turto dalybas, palikimą bei dalykus, kuriuos pravartu žinoti visiems, ypač jei kyla klausimų: kas man priklauso ir ką paliksiu po savęs?..

Dar vienas Šeimos metams skirtas pokalbis – šįkart su Milda ir Tomu Ladigomis „Kai sveikata tvers ar ligos suims“ – apie kasdienį ir unikalų gyvenimą, neprailgstančius santuokos metus bei pažadą, ištesėtą net sunkios ligos akivaizdoje.

Jūsų laukia ir daugiau aktualijų. Lapkričio 28-ąją sukako keturiasdešimt metų nuo Juozo Ambrazevičiaus-Brazaičio mirties; šia proga kolegė Rūta Lazauskaitė parengė straipsnį „Grąžinęs moralę į politiką“. Tačiau kodėl jo vardą minėti kažkam vis dar nepatogu, tarsi gėdinga?! Kitas svarbus priminimas apie Berlyno sienos griuvimo 25-ąsias metines ir šiandienį patrankų alsavimą – Antano Gailiaus publikacijoje.

Vis dar neužmirštame ir „Artumos“ 25-ojo jubiliejaus – šia neeiline proga žurnalo redakcija gavo daugybę laiškų, kuriuose gausu naujų kūrybinių pasiūlymų, sveikų papeikimų ir pagyrų. Gruodžio numeryje rasite bent dalį to, kas pasiekė redakcijos paštą. Tai tikra dovana, pagalba ir kelrodis tolesniam darbui! Ačiū visiems parašiusiems ir toliau laukiame Jūsų atsiliepimų.

Gruodį laukiame gimstančio Kūdikėlio Jėzaus, iš tiesų – Jis atneša viltį! Pasirenkime ir plačiai atverkime Jam duris: „Kai nesirengi, šventė ateina neįspėjusi ir nieko neduoda“, – pastebi mėnraščio šeimai kapelionas kunigas Artūras Kazlauskas. Tad užbaigti norisi tuo, kuo pradedamas gruodžio numeris – šv. Anzelmo Kenterberiečio kvietimu: „...Mesk dabar į šalį slegiančius rūpesčius ir palik savo varginančius užsiėmimus. Atsidėk mažumėlę Dievui ir rask Jame trumpam ramybę.“ Naujų atradimų ir ramybės Jums linki „Artuma“!

Redakcijos vardu, Valdonė MINCIŪTĖ

 

P. S. Ir neužmirškite iki gruodžio 19 d. užsiprenumeruoti „Artumos“ – 2015-aisiais gyvensime Jėzaus palaiminimais!


Turinys

Kronika

Pusvalandis gyvenimui
Kun. Artūras KAZLAUSKAS Praturtinantis dėkingumas
Bažnyčios pulsas
Norėčiau pasiūlyti
Janina KUKAUSKIENĖ Tapti vienu iš jų
Jolanta RAMONIENĖ Pirmą kartą!
Antanas GAILIUS Berlyno siena

Didelės ir mažos kryžkelės

Antanas SAULAITIS SJ Vis vien žmogus
Kun. Linas ŠIPAVIČIUS (Ne)svarbūs turtai
Kun. Kęstutis K. BRILIUS MIC Mažareikšmis įsakymas?
Vytautė MACIUKAITĖ Palygink ir nusivilsi
Zita VOBOLIENĖ Turto dalybos ir palikimas
Tomas DVYNYS Valdiška sąžinė
Vaida SPANGELEVIČIŪTĖ Turėti apsčiai nieko neturint
Martynas VASILIAUSKAS Žinia iš Norvegijos
Dešimt Dievo žodžių vaikams
Reikia pakentėti, kol tas noras praeis

Jaunimo iššūkis

Joana GIMBERYTĖ-JURONĖ Pavydo spalvos ir atspalviai

Kaip vyrą ir moterį sukūrė juos

Kai sveikata tvers ar ligos suims...
Gintautas VAITOŠKA Tomo istorija

Veidu į vaiką

Paul LEMOINE Ieškoti vaiko stiprybių>

Akiračiai

Grąžinęs moralę į politiką

Atokvėpio valandai

Giovannino GUARESCHI PPO eina išpažinties (II)

Sveikata

Poliomielitas

Gyvenimas kaip senas vynas

Vanda IBIANSKA Juodas moralizavimas

Reklama

NAUJAUSIAS NUMERIS
2024 kovas 3

Artuma - artuma202403_vir.jpg

 Kontaktai

Redakcijos adresas:
Papilio g. 5
44275 Kaunas
Tel./faks. (8 37) 20 96 83,
8 677 60 970

redakcija@artuma.lt
www.artuma.lt

Rekvizitai:
Viešoji įstaiga Caritas leidykla „Artuma“
Įmonės kodas 134460120
PVM mokėt. kodas LT344601219
Sąsk. Nr. LT097300010002264553
AB „Swedbank“
Banko kodas 73000,
SWIFT kodas HABALT22