Ieškantiems Dievo ir žmonių artumos

artuma201709_vir.jpg
2017 m. rugsėjis 9

Rugsėjo Artuma: kam rengtis Santuokai, jeigu ir taip mylime?

Kam vis dėlto reikalingi pasirengimo santuokai kursai? Kokia tikroji santuokos ceremonijos, priesaikos prasmė? O kur kreiptis praėjus medaus laikui, kai skersai kelio stoja pirmosios kliūtys? Kokios pagalbos tikimasi iš Bažnyčios, t. y. mūsų visų?.. Apie tai svarsto rugsėjo Artuma, nes šiuos klausimus savo laiške Meilės džiaugsmas aptaria ir popiežius Pranciškus. Jis labai prašo palydėti sužadėtinius į santuoką, o jaunavedžius lydėti ir pirmaisiais metais.

Jis niekuo nesidomi, nerodo iniciatyvos, neturi savo nuomonės... – pradžioje, regis, neturėjęs trūkumų, po kelerių metų santuokos Petras ėmė atrodyti Marijai nuobodus. Kaip tai atsitiko su vyru – tobulu, supratingu, tiesiog be trūkumų?! Artumoje kalbinami sutuoktiniai Petras ir Marija susidūrė su realybe, nors vylėsi, kad šeimoje puikiai seksis ir problemos aplenks jų namus. Marija buvo beveik įtikinusi, jog visą gyvenimą nugyvens nuobodžiai ir pilkai, o Petras vieną dieną išsigando pats savęs: ar aš nebemyliu savo žmonos?! Šiandien šeima ne tik drauge, kas savaime atrodytų nuostabu (!); negana to, jiedu lydi kitas poras į santuoką! Minėtame pokalbyje sutuoktiniai teigia: jų šeimai stiprėti labiausiai padėjo bendruomenė ir joje sutikti žmonės.

Kokie gali būti konfliktai pirmaisiais santuokos metais – šyptelėsite? Vis dar svajojantiems apie medaus mėnesio (o gal net metų!) „saldybes“ verta paskaityti Gabrielės ir Karolio Macežinskų istoriją. Ši pora po pirmųjų santuokos metų itin atvira. Užklausta net apie intymiausius dalykus, ji neieško žodžio kišenėje, ko ne visada sulauktume iš dešimtmečiais sykiu gyvenančių sutuoktinių.

Gabrielė ir Karolis švenčia pirmąsias santuokos metines patyrę visko: ir noro netrukdomiems būti tik dviese, ir ryžto konflikto akivaizdoje dramatiškai pabėgti iš namų. Būtent kalbantis apie tokias karštas, pasirodo, būdingas jauniesiems reakcijas, Artumoje paliestas dar vienas laiške Meilės džiaugsmas popiežiaus pabrėžtas klausimas: kaip tai, ką atsinešame iš tėvų šeimų, padeda arba pakenkia kuriant savo šeimos santykius? Artumos kalbinami Gabrielė ir Karolis liudija, jog visa, ką patiriame iki santuokos, į ją irgi atsinešame. Tai alkoholizmas, paleistuvystės, įvairios negalios ar nepagydomos ligos, netikėjimas, netektys, išsiskyrimai ir kiti iššūkiai, kurie nebūtinai mūsų, bet mus neišvengiamai paliečia. „Kiekvienas asmuo santuokai iš tikrųjų rengiasi nuo gimimo“, – rašo popiežius laiške Meilės džiaugsmas.

„Pakviesk į savo vestuves – pasakysiu, kas Tu“, – rašo Artumoje savo darbą mylinti vestuvių fotografė Vita Tamoliūnė-Jankauskienė. „Liūdna matyti, kai rūpesčių sūkuryje, susitelkiant į išorinius šventės atributus, pamirštamà ar labai giliai paslėptà lieka tikroji vestuvių ir santuokos prasmė“, – dalijasi ji. Vertybinės nuostatos, pasaulėžiūra, gebėjimas ar negebėjimas dovanotis vienas kitam ir mylėti – nejau tai, kai sužadėtiniai tiria vienas kitame metų metus, galima įžvelgti vos per vieną dieną, pro kamerą?! Koks įdomus ir sunkus fotografo darbas...

Tačiau ar patikėsite, jog ir kunigams laiminti santuokas taip pat yra viena sunkesnių jų tarnystės užduočių? Žurnale kalbinamas kunigas yra palaiminęs daugiau kaip du tūkstančius santuokų. Tačiau netikėtai pokalbis pakrypsta ne tik apie dvasininko džiaugsmą nuoširdžiais jaunavedžiais, kurių dabar ypač daug, bet ir apie... šiuolaikinių vestuvių triukus: plastikines dekoracijas, į bažnyčią atitempiamus baldus, angelus... iš faneros su arfomis ar „laimę nešančias“ šukes: „Šito jau nesugebėjau toleruoti“, – prie pasakojimo apie altorių, apibarstytą šukėmis, priduria dvasininkas.

Kartais žmonės ne tik tuoktis, bet ir gyventi nori kaip filme. Skiltyje „Jaunimo iššūkis“ spausdiname nuotaikingą straipsnį apie populiariausių šiuolaikinių melodramų įtaką ir moteris bei vyrus, kurie vis dar bando tapti... filmų herojais. Kažin ar tai padeda kurti tikrus santykius, jei vyrams norėtųsi uždrausti kai kuriuos filmus!?

Šia ir daugeliu kitų istorijų tiesiog nuspalvinta rudeniška Artuma. Norisi imti ir kai kurias vietas dar ne kartą skaityti! O kad taip ir su santuokos metais būtų. Kad nesinorėtų pamiršti nė vienos Šeimos kelionės dienos, o Meilės džiaugsmas būtų suprastas teisingai: tai ne tik darnus tekėjimas ar pasisekęs vedimas, bet sykiu ir potvyniai bei audros – šių dienų iššūkiai jaunai šeimai, kuriuos įveikus pavyksta priartėti prie Dangaus, ir Dievui vietos atsiranda vis daugiau.

Valdonė MILIUVIENĖ

 

P. S. Rugsėjo 7–15 d., kaip ir kasmet, Artuma kviečia susitikti Šiluvoje! Aikštės gale stovinčioje žiniasklaidos palapinėje jūsų lauks mūsų redakcijos bendradarbiai ir savanoriai, galėsite įsigyti naujų ir jau pamiltų knygų bei, žinoma, Artumos prenumeratą su nuolaida!


Turinys

Kronika

Klausimai ganytojams
Kun. Artūras KAZLAUSKAS Kas teikia Santuokos sakramentą?
Tomas VILUCKAS, Dalė GUDŽINSKIENĖ Bažnyčios pulsas
Nuncijaus homilijos tęsinys
Mons. dr. Algirdas JUREVIČIUS Visą gyvenimą dėkingas
Sigita MASLAUSKAITĖ–MAŽYLIENĖ Trakų Dievo Motinos paveikslo karūnavimo 300 m. jubiliejus

Meilės džiaugsmas

Tomas VILUCKAS Biblinė santuoka yra sandora
Zita VASILIAUSKAITĖ Pirmieji metai šeimoje
Dalia LUKĖNIENĖ Kai nusivili sutuoktiniu...
Pokalbis su kunigu ir jaunavedžiais Tos moderniškos vestuvės...
Vita TAMOLIŪNĖ-JANKAUSKIENĖ Pakviesk į savo vestuves – pasakysiu, kas Tu
Ses. Judita Stankūnaitė SJE Kaip bendrauti be smurto? (II)
Antrasis pabėgimas
Mano vestuvių dar nebuvo

Jaunimo iššūkis

Priprasti prie kito
Vijoleta VITKAUSKIENĖ „Pažink save!“

Atokvėpio valandai

Joana GIMBERYTĖ-JURONĖ Noriu gyventi kaip filme!
Giovannino GUARESCHI „Aš“ ir „pati“

Akiračiai

Atradusi Dangų žemėje – Švenčiausiosios Trejybės Elžbieta

Sveikata

Gyd. Vytis ŽEMAITIS Rudens gėrybės?

Gyvenimas kaip senas vynas

Vanda IBIANSKA Murmėjimas ir bambėjimas

Šypsenos be raukšlių

 

Viršelyje – Juozo Kamensko nuotrauka

Reklama

NAUJAUSIAS NUMERIS
2024 kovas 3

Artuma - artuma202403_vir.jpg

 Kontaktai

Redakcijos adresas:
Papilio g. 5
44275 Kaunas
Tel./faks. (8 37) 20 96 83,
8 677 60 970

redakcija@artuma.lt
www.artuma.lt

Rekvizitai:
Viešoji įstaiga Caritas leidykla „Artuma“
Įmonės kodas 134460120
PVM mokėt. kodas LT344601219
Sąsk. Nr. LT097300010002264553
AB „Swedbank“
Banko kodas 73000,
SWIFT kodas HABALT22