Ieškantiems Dievo ir žmonių artumos

Didelės ir mažos kryžkelės

Apie Šventraščio pyragą

2015-07-01 | Antanas SAULAITIS SJ
artuma1507-8-rs-p10_5
Silvijos Knezekytės nuotrauka

a-saulaitis.jpgAntanas SAULAITIS SJ

Pernai pasirodė Renos Rosner knyga Eating the Bible („Valgyti Bibliją“). Iš karto prisimenu vaizdelį Apreiškimo knygoje, kai angelas duoda autoriui suvalgyti nedidelį ritinį, saldų kaip medų, tačiau kartų prarijus (Apr 10, 8–11). Sunku įsivaizduoti uždavinį visą stambų Šventąjį Raštą „suvirškinti“, kaip ir nelengva suprantamai perskaityti. Knygoje receptai iš Šventraštyje randamų valgių, vaisių, daržovių, kaip raudona lęšių košė (sriuba), dėl kurios Esavas atidavė dvynukui savo paveldėjimo teisę (Pr 25, 30). Mums žinomesnė avižinių dribsnių košė turbūt nepasiektų Biblijos valgio su prieskoniais kokybės. Prieš akis ir velykinis pasakojimas apie Jėzų, savo mokiniams lauželyje iškepusį duonos ir žuvies (Jn 21, 9).

Kai domisi kuriuo nors dalyku, žmogus ieško knygų tomis temomis. Šventąjį Raštą galima tirti kilometrinėmis teologijos knygomis, ir nuolat vis atsiranda tokių veikalų kaip, pvz., Biblijos paukščiai, augalai, vaisiai, muzikos instrumentai, Šv. Rašto žymios moterys, vyrai. Kiti autoriai išrenka kurios nors srities skilteles, pvz., Šv. Raštas apie šeimą, tų žemynų papročiai, apranga, simboliai, Dievo 125 pažadai studentams, teisingumo klausimai, išminties krislai, patarimai vaikams ir jaunimui, poezija Biblijoje…

Senais laikais mokyklos patalpose rengėme Šv. Rašto savaitgalį nuo penktadienio vakaro iki sekmadienio popietės. Programa buvo suskirstyta pagal amžių, taip, kad nuolat vyktų užsiėmimai pipirams, priešmokykliniams vaikams, jaunimui, suaugusiems, šeimoms kartu. Aišku, įpinta Šv. Rašto trumpa valandėlė, sekmadienio Mišios. Niekas tikrai nenagrinėjo biblinių plonybių. Vieni lipdė, piešė, kiti dainavo ar giedojo, dar kiti pasirinko vieną ar kitą temą seminare aptarti. Jaunimo temos buvo „Kas moralu ir kas nemoralu“, „Mūsų religinė ir tautinė ateitis“, „Draugai ir draugystė“, „Santuoka vaizduotėje ir tikrovėje“. Suaugusieji aptarė „Turtą ir neturtą Šv. Rašte“, „Apaštalą Paulių tarp žydų ir pagonių krikščionybės“, „Šv. Rašto įdomybes“. Visos temos pritaikytos pagal amžių, pajėgumą ir seminaro metą – adventą. Tad jaunimas karpė ir lipdė Jėzaus kilmės (Jesės) medžio simbolius, suaugusieji labiau gilinosi į pranašus ir Jėzaus gimimo pasakojimus, mažiausieji žaidė prieškalėdinius žaidimus ir ruošė reikmenis Mišioms.

Šio seminaro aprašymas tėra įvadas į malonią viso renginio pabaigą – gerai parengtas Mišias ir vaišes. Užkandžių stalo dėmesys – Šventraščio pyragui. Išvaizda tikrai neprilygtų tiems baisiai gražiems ir per dosniai apteptiems tortams. Visas grožis – sudėtinės dalys, nes pyragą kepusieji receptą skaitė ne tiesiogiai, pvz., tiek gramų miltų, tiek litrų pieno, kažkiek žiupsnelių druskos ar stiklainių medaus. Prie kiekio buvo parašytos tik Šv. Rašto nuorodos, pvz.: 50 ml (Mt 9, 17), 200 g susmulkintų (Mt 21, 19) ir t. t. Tai buvo sudėtinės pastangos – vienas skaito Biblijos nuorodas, kita ieško po lentynas, trečia jau pjausto ar maišo, dar kitas rūpinasi tešlos nors paragauti.

Nenuostabu, kad uolesni seminaro dalyviai prašė šio vaisinio torto recepto. Kepėjos mielai dalijosi meno paslaptimi, įteikdamos tokias pat mįslingas nuorodas. Tačiau pasigailėdamos užlipintame voke padavė paprastais žodžiais užrašytus duomenis, kad nesumaišytų tame pačiame Šv. Rašto sakinyje minimų kelių maisto produktų.

 

Jei ir Jūs norėtumėte išsikepti Senojo Testamento pyragą, Jums prireiks:

200 g Patarlių knygos 30, 33

200 g Jeremijo 6, 20*           

5 Izaijo 10, 14 (atskirti)

300 g Kunigų 24, 5

žiupsnis 2 Karalių 2, 20

1 šaukštelis Amoso 4, 5**

1 šaukštelis Išėjimo 30, 23

1/4 šaukštelio 1 Karalių 10, 25

120 ml Teisėjų 4, 19

100 g sukapotų Skaičių 17, 23

100 g susmulkintų Jeremijo 24, 5

100 g 2 Samuelio 16, 1

 

artuma1507-8-rs-p10_1

Silvijos Knezekytės nuotrauka

 

Išsukite Pat 30 ir Jer 6. Įmuškite po vieną Iz 10 (tik trynius); įmaišykite Kun 24, 2 Kar 2, Am 4, 30, 1 Kar 10. Į tešlą įpilkite Ts 4, įdėkite susmulkintus Sk 17, Jer 24, 2 Sam 16. Atskirai išplakite Iz 10 (baltymus) ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Visą masę sukrėskite į 26 cm skersmens indą su skyle, pateptą Pat 30, pabarstytą Kun 24, 5.

Kepkite apie 60 min. 170 C orkaitėje, kol paviršius taps auksinis arba suskambės Gabrieliaus trimitas. Ištraukę iš orkaitės, po 15 min. išimkite ir iš indo.

 

artuma1507-8-rs-p10_2

Silvijos Knezekytės nuotrauka

 

Papuoškite Jeremijo sirupu:

200 g Jeremijo 6, 20

120 ml Pradžios 24, 45

70 g Patarlių knygos 30, 33

Šiek tiek Pradžios 43, 11

Inde ant žemos ugnies pavirkite Jer 6 iki auksinės spalvos, tuomet įpilkite Pr 24 ir virkite, kol pasidarys vientisa masė. Įdėkite Pat 30 ir maišykite, kol ištirps. Sirupu aplaistykite pyragą, papuoškite smulkintais 1 Pr 43.

 

*   iš kvapiųjų meldų (cukranendrių) gaminamas maisto produktas

** vietoj raugo Jums reikės nuo XIX a. naudojamo maistinio cheminio junginio

Šiuolaikiškai parašyto recepto ieškokite rugsėjo „Artumoje“.


Reklama

NAUJAUSIAS NUMERIS
2024 lapkritis 11

Artuma - artuma202411_vir.jpg

 Kontaktai

Redakcijos adresas:
Papilio g. 5
44275 Kaunas
Tel./faks. (8 37) 20 96 83,
8 677 60 970

redakcija@artuma.lt
www.artuma.lt

Rekvizitai:
Viešoji įstaiga Caritas leidykla „Artuma“
Įmonės kodas 134460120
PVM mokėt. kodas LT344601219
Sąsk. Nr. LT097300010002264553
AB „Swedbank“
Banko kodas 73000,
SWIFT kodas HABALT22