Tavo Artume – džiaugsmo pilnatvė. (Ps 16, 11)

artuma202002_vir.jpg
2020 vasaris 2

Vasario Artuma: mitai ir tikrovė apie Bažnyčią –tai, ką matome ir ko nematome...

Kas yra ir kas nėra Bažnyčia? Pastatas? Kunigai? Ilgaamžė istorija? Paslaptys? Skandalai? Pinigai? Dažnai pirmiausia taip įsivaizduojame Bažnyčią. Šiame Artumos numeryje kalbama apie jos skaudulius ir grožį, apie matomą Bažnyčią ir tai, kas joje nematoma. Kaip būti joje, kai nusiviliame ir nusvyra rankos...

Kalbame ir apie įsisenėjusius mitus – Kryžiaus žygius ir Bažnyčios „kovą“ su mokslu. Įdomaus skaitymo!

Iki pasimatymo Vilniaus knygų mugėje vasario 20-23 d. Mus rasite katalikiškos žiniasklaidos stende, 3.11 salėje.

 

Šiais metais Artuma nagrinėja daug diskusijų keliančią temą, kurios vardas – BAŽNYČIA. Tad vasario numeryje aiškinamės – kas gi yra ir kas nėra Bažnyčia. Tai – pastatas? Kunigai? Ilgaamžė istorija? Paslaptys? Skandalai? Pinigai? Dažnai pirmiausia būtent taip įsivaizduojama Bažnyčia. O kas iš tų populiariųjų įsitikinimų ar mitų yra tiesa, o kas – pramanas?.. Šioje Artumoje kalbama apie regimą Bažnyčią ir tai, kas joje nematoma, apie jos grožį ir skaudulius. Kaip būti joje, kai nusiviliame ir nusvyra rankos...

„Bažnyčios namuose yra daug kambarių“, – kadaise išgirstą ir visą gyvenimą lydėjusią frazę prisimena Antanas Gailius. Nors ne viskas mums Bažnyčioje patinka, nors ne visuose jos kambariuose norisi buvoti, ji vis viena yra tikinčiojo namai, sako poetas, vertėjas, nacionalinės premijos laureatas. O vyskupas Algirdas Jurevičius, kaip dera Bažnyčios ganytojui ir teologui, išsamiai paaiškina pačią žodžio „bažnyčia“ sampratą ir, be kita ko, primena, kad pirmiausia ji apibūdinama kaip judėjimas, Dievo sušauktas sambūris, o ne kaip organizacija.

Net ir bažnyčion retai užsukantiems žinomi du kunigai Algirdai – Toliatas ir Akelaitis – dalyvauja redakcijos pokalbyje apie Bažnyčios realybę ir misiją šiandienėje Lietuvoje. Drauge diskutuoja ir sesuo vienuolė Viktorija Voidogaitė CC bei pasauliečiai – sociologė ir antropologė Eglė Irena Laumenskaitė bei jaunasis Artumos bendradarbis Domas Antanas Raižys. Dėl vieno klausimo jie tikrai sutaria: „Atėjote į bažnyčią ieškoti sveikųjų? Ne ten atėjote!“

Saulena Žiugždaitė, fokoliarų judėjimo narė, atvirai ir skaudžiai kalba apie nusivylimą Bažnyčia. Realus ir atviras jos apmąstymas paliečia kiekvieno, patyrusio tą patį jausmą, širdį. Kaip autorė pabrėžia, nusivylimas yra tamsioji kelio į tikėjimą dalis. Tačiau po jo prasideda kitas, gilesnės meilės tikėjimo bendrystei etapas. Kaip tai atliepia kadaise dar kardinolo Josepho Ratzingerio, nūnai popiežiaus emerito, pamąstymus apie Bažnyčią kaip mėnulį, kuris pats iš savęs nešviečia, o tik atspindi saulės šviesą!

Kryžiuočių ir lietuvių karai – iki šių dienų nesenstantis „argumentas“, kuriuo naudojasi Bažnyčios nemylėtojai, norėdami pabrėžti jos karingumą ir neigiamybes. Istorikas dr. Darius Baronas rašo, kaip prieš daugelį amžių vykusios kovos iki šiol veikia žmonių požiūrį, ir primena seną tiesą: polinkis ieškoti kaltų tarp svetimų rodo ir darbo su savimi stygių.

Dar netikėčiau Romanas Kazakevičius, Vatikano radijo lietuvių redakcijos žurnalistas, prabyla apie inkviziciją, kuri laikoma viena tamsiausių katalikų Bažnyčios dėmių. Pasak autoriaus, daugumos suvokimas apie inkviziciją visai arba mažai ką turi bendro su realiai egzistavusiais inkvizitoriais, jų mąstymu, taisyklėmis ir gyvenimu. Remdamasis inkvizicijos istorijos profesoriaus Thomo F. Mayerio studija, jis išsamiai supažindina su tiesa apie kankinimus, kovą su mokslu bei kitus visų neva žinomus „faktus“.

Artumos kapelionas kun. Artūras Kazlauskas rašo, ar Dievas ir mūsų dienomis gali būti garbinamas tik šventykloje. Jis primena, kad per sakramentų liturgiją išties tampame panašūs į Jėzų, bet ar to gana?.. Šventojo Rašto skaitymas ir malda su juo, nuolatinis Dievo šlovinimas visur ir viskuo turi tapti mūsų gyvenimo būdo palydovais.

Jaunimo iššūkio skiltyje – pokalbis su jauna seserimi benediktine Agniete Ivaškevičiūte OSB, inicijavusia popiežiaus Pranciškaus posinodinio padrąsinimo Christus vivit skaitymus jaunimo sielovados bendradarbiams. Ji pasakoja, kaip pati nevienareikšmiškai jaučia Bažnyčią, ir tvirtina, kaip stipriai jaunimui reikia palydėjimo ir atramos.

Skanumynai ir kunigo Leo kulinarinio šou „Prieskonių santuokai“ dalyvių pasidalijimai, juokai, vaikų vedimosi į bažnyčią ypatumai bei naujausias piligriminių kelionių kalendorius – visa tai ir dar daugiau – vasario Artumoje. Nepamirškime ir tėvo Antano Saulaičio išsamiau pristatomos popiežiaus Pranciškaus intencijos, kuria vasarį meldžiamės už prekybos žmonėmis aukas ir brolius migrantus.

Gyvuokime sąmoningai ir aktyviai!

Joana GIMBERYTĖ-BALČIUVIENĖ


Turinys

Kronika

Klausimai ganytojams 
Kunigas Artūras KAZLAUSKAS Šlovinti ir garbinti Dievą – šventykloje? 
Tomas Viluckas, Dalė GUDŽINSKIENĖ Bažnyčios kronika 
Antanas Saulaitis SJ Kaip žmonės išnaudojami...

Didelės ir mažos kryžkelės
Antanas Gailius Bažnyčios namuose 
Vyskupas Algirdas JUREVIČIUS Tai kas gi ta Bažnyčia? 
Pokalbis redakcijoje „Atėjote į bažnyčią ieškoti sveikųjų? Ne ten atėjote...“ 
Saulena ŽIUGŽDAITĖ Kai nusvyra rankos... 
Dr. Darius Baronas Kryžiuočiai ir lietuviai: kada liausimės kariavę su savimi? 
Romanas KAZAKEVIČIUS Saulė vis dar teka ir leidžiasi

Jaunimo iššūkis
Sesuo Agnietė Ivaškevičiūtė OSB Pažinti visokią Bažnyčią

Veidu į vaiką
Deborah Presser-Velder Maži vaikai ir Eucharistijos slėpinys 
Kaip vyrą ir moterį sukūrė juos
Juokas ir Dievas, maistas ir santuoka pagal kun. Leo

Skanaus!
Vilma Barauskienė Jaučio žandai raudonojo vyno padaže

Akiračiai
Kunigas Tomáš HALÍK Abejonės slėpinys

Sveikata
Vytis ŽEMAITIS Apie mažus ir senus 
Šypsenos be raukšlių

Gyvenimas kaip senas vynas
Vanda IBIANSKA Knygos ir skaitymai

 

Viršelyje Tomo Vyšniausko nuotrauka

Reklama

NAUJAUSIAS NUMERIS
2024 kovas 3

Artuma - artuma202403_vir.jpg

 Kontaktai

Redakcijos adresas:
Papilio g. 5
44275 Kaunas
Tel./faks. (8 37) 20 96 83,
8 677 60 970

redakcija@artuma.lt
www.artuma.lt

Rekvizitai:
Viešoji įstaiga Caritas leidykla „Artuma“
Įmonės kodas 134460120
PVM mokėt. kodas LT344601219
Sąsk. Nr. LT097300010002264553
AB „Swedbank“
Banko kodas 73000,
SWIFT kodas HABALT22