Tu parodysi man taką, kuris veda į gyvenimą. Tavo Artume – džiaugsmo pilnatvė, Tavo dešinėje – amžina linksmybė. (Ps 16, 11)

artuma202409_vir.jpg
2024 rugsėjis 9

Rugsėjo Artuma: kvietimas šlovinti Dievą dvasia ir tiesa

Šis numeris pasitinka jus Antano Vivulskio projektuota Šiluvos Apsireiškimo koplyčia ne tik todėl, kad šįmet sukanka 100 metų nuo jos pašventinimo; ne tik dėl to, kad rugsėjo pradžia Lietuvos katalikams neatsiejama nuo Šilinių; bet dar labiau dėl to, kad vis sugrįžtume ir prisimintume – o kokią žinią pati Dievo Apvaizda per Šiluvos istoriją nori mums perduoti šiandien?
„Per amžius tebus garbinamas Dievo Sūnus“ – virš šios koplyčios durų išrašytas šūkis, skelbiantis, kaip tikima, pačios Mergelės Marijos to meto vaikams ir net krikščionims ne katalikams perduotos žinios esmę. Tad kaip turėtume šiandien garbinti ir šlovinti savo Dievą?
Tai Artuma ir bando padėti daryti: drąsiai ir atvirai žvelgti į tikrovę, žengti sinodiniu keliu, įsivardinant realybę, priimant ir Dievo dovanas, ir savo žaizdas, nemeluojant pirmiausia sau, o tada ir aplinkiniams, „pasauliui“ skelbiant Jėzų ir gailestingumo Viešpatį kiekvienu savo kvėpavimo atodūsiu ir žodžiu.

 

Kaip geros knygos skaitymas tampa oaze, taip rugsėjo Artuma it rekolekcijų užrašinės puslapiai pakvies įsivardyti realybę, drąsiai ir atvirai tęsiant kelionę sinodiniu taku. Priimant savo žaizdas, nemeluojant pirmiausia sau, o tada ir aplinkiniams.

„Mama sakė, kad liūdniausias nuotykis, jog vasara jau pasibaigė. Dabar mamai reiks dirbti, man reiks mokytis, o kitą vasarą vėl keliausime“, – taip švelniai atsidūsėja aštuonerių Liepa. O gal nenustokime keliaukime? Juk Šilinės! Ir visi keliai veda į Šiluvą ir vedė tada, kai net prie kiekvieno kelio ar šunkelio paskutiniais vasaros sekmadieniais budėdavo saugumiečių mašinos, įtariai tikrindamos pravažiuojančius automobilius, apie tai pasakoja Dalė Gudžinskienė, išsamiai cituodama ir pačią LKB Kroniką.

Tikras ekskursas laukia ir dr. Kastyčio Rudoko tekste. Įžengiame į Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo koplyčią. Į objektą, pralenkusį savo laikmetį. Koplyčioje susitinkame su genijumi Antanu Vivulskiu. Skulptorius ir architektas, tarnaudamas nuo bolševikų gintis skirtoje savanorių rinktinėje, pats sirgdamas plaučių uždegimu, atiduoda savo šiltą apsiaustą tarnybos draugui ir po savaitės miršta.

Taip ir susipina tikėjimas ir patriotizmas, tiesdamas kelią tarp Šiluvos ir Ukrainos. Lietuvos karitiečiai dalijasi, kad šiurpuliukai bėgiojo, kai išleisdamas arkivyskupas Visvaldas Kulbokas paprašė ir jį palaiminti. „Labiau sukrečiančių dalykų nepasakosiu, nes tai būtų siaubo filmas“, – sakė Šventojo Sosto atstovas ir pasidalijo konkrečiais punktais, ką mes galime, net jei atrodo, kad nieko negalime arba galime tik labai mažai.

Mūsų laikų kontekste – naujas karas, grasinantis socialine ir reputacine mirtimi. Kartu su Romanu Kazakevičiumi jautriai paanalizuokime katalikų riziką ginant krikščioniškąsias vertybes labiau atstumti nei patraukti žmones. Bet kaip evangelizuoti, jei esame akistatoje su savo lytimi nesitapatinančiais asmenimis?!

Jei mokslo metus pradėsime ne nuogąstavimais, o džiaugsmu, kad grįžtame siekti naujų žinių, mums patiks pokalbis su diakonu Martynu Kandratavičiumi. Pašnekovas išlukštens šventojo Jono Bosko ištarą, jog „neužtenka jaunuolių mylėti. Jie turi patys atpažinti, kad yra mylimi“. Gal tikrai neužtenka kelių katechezių, per kurias perduodamas tikėjimo turinys? Gal laikas kartu su Jėzumi ateiti į kiemą?!

Apie „kiečiausią“ universitetą – šeimą – Vijoletos Vitkauskienės tekste. Tik kaip išeiti iš tokios padėties, kai tik vienas mato problemų poroje? Kai dingo gera atmosfera, o gal net meilė… Kai nebegalite pakęsti vyro požiūrio? Ar nebetveriate dėl žmonos priekaištų?

Į sveikatą – sako rugsėjo Artuma ir kartu su gydytoju Vyčiu Žemaičiu linki tinkamai pasiruošti peršalimo sezonui. Tikrai įmanoma!


Turinys

Kronika

Vaikai apie vasaros nuotykius

Popiežiaus maldos intencija
Už Žemės globą

Bažnyčios pulsas

Dalė Gudžinskienė
Kelyje į Šiluvą iš naujo įkvepiant laisvės oro

Dr. Kastytis Rudokas
Šimtametė Šiluvos koplyčia kaip Naujosios Jeruzalės vaizdinys

Arkivyskupas Visvaldas Kulbokas
„Esu labai laimingas būdamas Ukrainoje“

Kunigas Artūras Kazlauskas obl. OSB
Prefacijos dėmenys

Prof. dr. Lauras Bielinis
Krikščionybė ir politikų bandymai ją pritaikyti rinkimų programose

Sinodinės Bažnyčios link

Romanas Kazakevičius
Visų pirma – susitikti mylintį Mokytoją

Kunigas Tomáš Halik
Drąsa gyventi su atvirais klausimais

Diakoną Martyną Kandratavičių kalbina Inesa Vaitkūnaitė
Laimėti ne kumščiais, o švelnumu ir meile

Kaip vyrą ir moterį sukūrė juos

Šv. Jonas Paulius II
Kūno teologija (LII)

Joana Gimberytė
„Tradicinė žmona“ tapo nauja mada?

Vijoleta Vitkauskienė
Meilė gyvuoja greta... netobulumo!

Veidu į vaiką

Vaida Alksnevičienė
Maži darbai, dideli rezultatai

Tarp kitko

Frater Leo
Tai įvyko viename kaimelyje

Sveikata

Gydytojas Vytis Žemaitis
Sezonas prasideda

Mūsų kiemelyje

Tėvas Antanas Saulaitis SJ
Kas skaitydavo, rašydavo – duonos neprašydavo

Šypsenos be raukšlių

Reklama

NAUJAUSIAS NUMERIS
2024 rugsėjis 9

Artuma - artuma202409_vir.jpg

 Kontaktai

Redakcijos adresas:
Papilio g. 5
44275 Kaunas
Tel./faks. (8 37) 20 96 83,
8 677 60 970

redakcija@artuma.lt
www.artuma.lt

Rekvizitai:
Viešoji įstaiga Caritas leidykla „Artuma“
Įmonės kodas 134460120
PVM mokėt. kodas LT344601219
Sąsk. Nr. LT097300010002264553
AB „Swedbank“
Banko kodas 73000,
SWIFT kodas HABALT22